Мнения

Ректорът на СУ с призив да възродим духовността

С призив да възродим духовността и човечността се обърна ректорът на Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“ проф. Атанас Герджиков по време на честванията на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Той бе категоричен, че повече от всякога на българския народ е необходимо възраждане на образованието, науката и културата. „24 май е най-българският празник, показва ни го дългата му история. От даскалски празник, по думите на Вазов, той се е превърнал във всенародно тържество, отдаващо дължимото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици“, каза проф. Герджиков.

Като основна заплаха за човечеството той посочи изчезващата духовност. Според него проблемът идва от факта, че все по-малко четем, а все повече се интересуваме от икономическия просперитет. По време на академичното тържество проф. Боян Биолчев награди победителите в Дванадесетия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на фондация „Св. Климент Охридски“. Участие в него взеха 130 души.

По традиция в деня на светите братя Кирил и Методий бе връчена и стипендията на Фондация „Блага Димитрова“ за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет. Проф. Красимира Алексова бе отличена пък за най-добра научна книга в областта на езикознанието за изследването си в областта на социолингвистиката.

Източник: monitor.bg