Институции

Ректорът на СУ сключил договор с майка си за 9000 лева

Съмнения за конфликт на интереси породи договор, сключен от Софийският университет с майката на ректора.

Документът попада случайно при преподаватели в Софийския университет преди няколко месеца.

Договорът е сключен между Алма Матер, представляван от проф. Анастас Герджиков и неговата майка – проф. Мария Герджикова. „Този договор дойде по погрешка в една университетска канцелария, прикачен към друг договор. Така разбрахме, че съществува, вероятно е бил предназначен за деловодството”, коментира преподавател, пожелал анонимност пред БТВ.

Видно от документа е, че за по-малко от два месеца проф. Герджикова получава 9000 лева възнаграждение. Сумата е платена за периода 3 септември – 30 ноември 2018 г. Парите са за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали.

„Виждам очевидна нередност. В условията на договора и в задачите, които са изпълнени, всъщност са заложени компетентности, за които има много специалисти в Софийския университет, които не са потърсени”, смята преподавателят.

Департаментът директно посочва, че желае да работи с проф. Мария Герджикова, защото няма процедура по избор на експерти. В договора е посочено, че парите са от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите – звено на Софийския университет, а банковата им сметка е една и съща. Адвокат Грета Ганева е специалист в сферата на антикорупционното законодателство.

„Тук ще се постави въпросът дали този изпълнител е толкова уникален. Но дори и да е така, дори и да не е имало друго лице, което да може да извърши тази дейност, подписващият е трябвало да се отведе. Свързани лица, според закона, са и онези, които се явяват роднини по права линия, какъвто в случая е майката”, обяснява Ганева.

Вместо това черно на бяло виждаме, че има и подпис, и изрично упоменато име кой го подписва – проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет.

От университета не отричат съществуването на договора. Те обясняват, че са сключили договор с проф. Герджикова заради професионалните ѝ качества и опит. „Независимо от изложените обстоятелства, за да не остане ни най-малко съмнение за нещо нередно, още сега проф. Герджикова ще дари полученото по договора възнаграждение”, пишат в позиция от СУ.

„От университета не признават конфликт на интереси, но признават няколко факта. Единият от тях е, че е налице такъв договор. От друга страна, имаме потвърждаване на факта, че са получени парите за възнаграждението. Тоест няма съмнение, че договорът е изпълнен и е стигнал до неговия край”, коментира адвокат Грета Ганева.

По думите ѝ, когато се касае за ректор на държавен университет, трябва да се вземе предвид, че в случаите, когато изразходва публични средства, той попада в обхвата на Закона за противодействие на конфликт на интереси.

„Тези хора не могат да сключват договори със свои роднини, включително по права линия, какъвто е този случай”, пояснява Ганева.

Източник: novini.bg