Институции Мнения

Ректорът на СУ поиска по-голям бюджет за висшето образование

Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ Анастас Герджиков призова за увеличаване на бюджета за висшето образование със скоростта, с която той се повишава при средното образование. В момента има много специалности, в които завършващите студенти започват със заплата, равна на професорската, а това демотивира преподавателите, каза Герджиков в предаването „Неделя 150“ на БНР.

Ректорът говори в деня на студентския празник, който се отбелязва ежегодно в България от 1903 година. По-рано през седмицата Институт „Отворено общество“ публикува резултатите от рейтинговата система на висшите училища в България, където Софийският университет заема 20 челни позиции от общо 31 – факт, който се дължи на това, че СУ развива капацитета си в специалностите, в които е силен и не открива изобщо специалности, в които няма традиции.

„Има повече от 25 направления, в които ние не преподаваме и не сме предоставяли образование, защото това не са направленията, в които имаме традиция“, каза Герджиков. Втурването на много университети да предлагат специалности, в които нямат опит, нито капацитет, е довело дотам, че в последните години висшите училища са били създавани „хаотично, на езин полупазарен принцип и без никакъв контрол“.

Анастас Герджиков приветства така наречената „национална карта“ на висшите училища, предложена от Министерството на образованието. Тя предвижда равномерно разпределение на университетите, специалностите и направленията, развивани по райони. Това ще разреши голям проблем, тъй като в момента има 51 университета в страната, но има райони без нито един университет, докато други райони имат по няколко, смята ректорът.

Герджиков се отнесе скептично само към сегашното намерение на министъра да превърне тази „национална карта“ в ограничаваща. Ректорът даде пример – според проекта университет, който поиска един ден да отвори нова специалност, ще трябва да получи разрешение от три места – от Министерството на образованието, Министерския съвет и Народното събрание. Това е абсурдна и тежка процедура, защото в добрия случай отварянето на нова специалност ще отнеме година и половина, каза Анастас Герджиков.

Източник: svobodnaevropa.bg