Институции

Ректорът на СУ: Демографската криза не важи за висшето образование

Демографската криза не е проблем за висшето образование. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ ректорът на Софийския унверситет Св. „Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков. По думите му един от основните проблеми на висшето образование е масовизацията.

„От 1990-та до 2010 г. от 50 000 студентите у нас са станали 250 000 – увеличили са се петорно. Много е важно да се подобри качеството на образованието, а не да се раздават пари „на калпак“ на университетите и всеки да разкрива места във всякакви специалности. Стимулирайки студентите да приемат повече студенти, снижавахме качеството“, заяви проф. Герджиков.

„През последните години наред с увеличаване на парите за качество, се ограничава приемът на тези, които имат най-ниско качество в дадено направление. Целта е да има стимули при по-високо качество и леки наказания при по-ниско качество. Аз не съм на мнение, че трябва да се закриват университети, достатъчно е да се закрият специалностите с ниско качество. Много важна е и научната дейност, която в много университети не е добре развита“, посочи ректорът на СУ.

Проф. Герджиков заяви, че очаква съпротива от страна на лобистки кръгове срещу реформата във висшето образование. Трябва да преодолеем лобизма в името на това цялата система да се оздрави, подчерта той.

Източник: novini.bg