Училища

Ректорът на Стопанската академия вече е професор

Ректорът на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов вече може спокойно да се подписва като професор, тъй като официално е такъв. Решението беше взето от комисия и бе обявено на 15 май.

Адамов нашумя през януари, когато се оказа, че се подписва под дипломи на студенти като професор, но всъщност е „само“ доцент, а титлата „почетен професор“ му е дадена от университета в Търговище (Румъния).

Това доведе до анулирането на документите.

Ректорът обаче се организира и сформира жури, съставено от преподаватели от Академията и чуждестранни представители, което разгледа научните му трудове и реши, че трябва да е професор.

„Обсъждането на професурата му беше забулено в мистерия. Чуждестранните членове на журито останаха неизвестни“, обясни преподавателят по право Калин Костов, цитиран от всекидневника „Труд“.

Той и негови колеги разгласиха преди дни, че двата учебника, с които ректорът кандидатства за научната титла, ги няма в Народната библиотека за обществено обсъждане. Членовете на журито пък са дали рецензиите си на много лош английски език.

„Те не са и получили трудовете на Адамов на своя език или на английски, така че не е ясно какво са разбрали от тях“, твърди Костов.

Проф. Адамов обаче смята, че с този шум се цели да се навреди на ВУЗ-а. По случая е разпоредена проверка от министъра на образованието.

Още по темата