Институции

Ректорът на Софийския университет: Децата в 12 клас са намалели с 20 хиляди

„Децата, които завършват 12 клас са намалели с около 20 хил. за последните 6-7 години. Очевидно е, че трябва да се трансформира и начинът, по който приемаме в университетите“. Професор Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ заяви пред Bulgaria On Air, че ситуацията в българските университети е критична от няколко години. Той коментира решението на ректорите на седем държавни университета в България да поискат отмяна на новите правила, които Министерство на образованието предложи.

Те са за редуциране на студентите в некачествените и ненужни специалности и завишаване в необходимите професионални направления, за които има търсене на пазара на труда. „Държавата предлага това намаляване на броя да става по-силно там, където качеството е по-ниско и по-малко там, където качеството е по-високо“, посочи ректорът. Герджиков коментира и увеличението на таксите в първият държавен университет в България, като каза, че учебното заведението не е правило такива промени от 8 години.

„Когато другите университети вдигаха таксите си, медиите не ги питаха „защо“. Тази година правим увеличението за втори път и те са от порядъка на 10-20-30 лв, което е приемливо“, отбеляза професорът.

Запитан защо таксата за чужденци извън Европейския съюз за фармацевтичните специалности е увеличена на 7, 700 хил. евро, Герджиков отговори, че Софийският университет е бил единственият в България, който е запазил много по-ниската такса за тази специалност, сравнено с другите университети в страната, при които тя е около 8 хил. евро.

Източник: bgonair.bg