Мнения

Ректорът на Европейския институт пристига за лекция в Българи

В четвъртък, 30 октомври 2014 г., от 14:00 часа, в Аулата на Софийския университет ректорът на Европейския университетски институт във Флоренция проф. Джоузеф Уайлър ще изнесе публична лекция на тема: „Краят на Pax Americana (1914-2014 г.): отново слепешком“.

След лекцията е предвидена дискусия и среща с бивши възпитаници на Европейския университетски институт.

Проф. Джоузеф Уайлър ще бъде на посещение в нашата страна по покана на Министерството на образованието и науката и на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Визитата се осъществява в контекста на процеса по присъединяването на България към Конвенцията за основаване на Европейския университетски институт, подписана във Флоренция на 19 април 1972 г.

Проф. Дж. Уайлър е изучавал право в университетите Съсекс, Кеймбридж, и в Европейския университетски институт във Флоренция, Италия, където по-късно става професор. Той е преподавал в Мичиганския университет, в юридическите факултети на Нюйоркския университет и Харвард.

Изследователските интереси на  проф. Уайлър са в областта на международното право, европейската интеграция и правото на ЕС, както и върху проблемите на глобализацията, демокрацията и отношението религия – право. Сред неговите най-значими книги са: „The Constitution of Europe“ и „Un Europa Cristiana“.