Ученици

Рекорд на двойките и при матурите по БЕЛ

Рекорден брой двойки има тази година на матурата по БЕЛ при 12 клас – 4189. Според МОН това са най-слабите резултати, откакто се провеждат матури. Малко по-добре са резултатите по български език и литература при 7 клас, но оценката на министерството и тук е, че резултатите са доста по-лоши от предходните.

Според Николай Николов, дългогодишен преподавател по български език литература в Първа АЕГ, лошите оценки са индикатор за качеството на системата, а не за учениците. Според преподавателя, образователната ни системата експлоатира учениците, тя е изконно сгрешена и матурата го доказва по безспорен начин.

Николов смята, че подготовката по граматика трябва да се промени методологично. В 98% от европейските държави матурите са върху роден език, национална литература и математика. При нас моделът се копира, без да бъде разбран от учениците и учителите.

Проблемът според Николов е, че и учители, и ученици не са наясно какво общо има граматиката и литературата с тези предмети.

Акцентът от години пада върху преразказването. А децата първо трябва да се научат да разказват и тогава те ще могат да преразказват. Всеки ученик може да се научи да разказва – това е свързано дори и с лично творчество. Но отново се опира до методологичната безпомощност на учителите и закостенялостта на системата, смята преподавателят.

Източник: dnes.bg