Мнения

Рекорден брой участници в Imagine Cup 2012

Над 100 български студенти и ученици се регистрираха за участие в най-голямото технологично състезание, което се провежда в световен мащаб – Imagine Cup. Състезанието се организира от Майкрософт и в него участват ученици и студенти от целия свят. Целта му е да насърчава младите хора да използват въображението си и модерните технологии за решаването на най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството.

Най-популярната категория в Imagine Cup е „Софтуерен дизайн“ и тази година рекорден брой участници взеха участие в нея – 12 отбора. В тази категория състезанието протича в три кръга:

І кръг: Предаване на идея;
ІІ кръг: Разработване на проект, представяне пред жури и избиране на национален победител;
ІІІ кръг: Представяне на проекта на световните финали.

Тричленно жури оцени идеите на 12-те отбора и избра шест от тях, които ще продължат във втори кръг и ще се състезават за първото място на национално ниво в категорията „Софтуерен дизайн“. Това са: GrabOtability, Софийски университет „Св. Климент Охридски“; N3GG, Софийски университет „Св. Климент Охридски“; GreenLight, Американски университет, Благоевград; K-Vision, Американски университет, Благоевград; PXTeam, Технически университет – София; Svarog, Технически университет – София.

Основните области, в които отборите са разработили своите идеи, са: образование, здравеопазване, околна среда и сътрудничество между хората. Идеите им имат за цел да помогнат на хората да живеят по-добре, да водят по-здравословен начин на живот и да направят неща, които до този момент не са били възможни – например хора с увредено зрение да могат да се ориентират по-лесно в пространството с помощта на специална технология.

Участниците в Imagine Cup 2012 имат изключително разнообразен опит – от ученици и студенти първи курс до студенти, завършващи магистърска степен. Сред състезателите е Богдана Ракова, която е участвала в предишни издания на Imagine Cup в отбор, класирал се в Топ 5 в категорията „Разработка на уеб игри“ на световните финали в Ню Йорк през 2011 г.

Тази година тя е част от екипа GrabOtability и описва мотивацията си да участва отново в състезанието така: „Много е лесно да се пуснеш по течението и да оставиш нещата да се случват, без да се опитваш да ги промениш. Но ако понякога се чудиш какво би станало, ако си супермен например, то можеш да бъдеш сигурен, че има само един начин да разбереш – Imagine Cup rocks и го пожелавам на всеки“.

Ето какво споделят и други участници, които са имали възможност да се включат в състезанието: „Майкрософт предоставя една безценна възможност с организирането на Imagine Cup. Финалът на състезанието, на който участвах, беше уникален. Бил съм на много събития с награди за креативност, но нито едно от тях не може да се сравни с Imagine Cup – то събира най-добрите таланти и ги провокира да покажат най-доброто от себе си, а тяхната истинска мотивация е чист ентусиазъм. Препоръчвам го на всеки“, сподели Ради Атанасов, ментор на отбор Walk2Help, победител в категория „Софтуерен дизайн“ за България през 2011 г.

„Благодарение на участието си в Imagine Cup разбрах, че да промениш света, е възможно, стига силно да вярваш в това, което правиш. Препоръчвам участие в Imagine Cup на всички, които целят да направят нещо голямо в живота си. Само за няколко месеца придобих толкова умения, за които биха били нужни години. Ако си мислите, че университетът или работата развиват вашите умения, трябва да пробвате участие в Imagine Cup“, каза Ивелин Моллов, лидер на отбор Walk2Help.

Шестте отбора продължават в надпреварата за първото място в националните финали на категорията „Софтуерен дизайн“, която ще приключи в средата на месец април. Отборът победител ще представи България на световните финали на Imagine Cup в Австралия през юли.

Останалите категории в Imagine Cup са: Game design: Xbox/Windows, Game design: Windows Phone, Kinect Fun Labs Challenge, Windows Metro Style App Challenge, Windows Azure Challenge, Windows Phone Challenge.

Крайният срок за записване за участие в тези категории е началото на месец март. Повече информация, условия за участие и конкретни срокове може да намерите на: www.imaginecup.com

Още по темата