Институции

Рейтинг на вузовете тази година ще има, но наполовина

На фона на зациклилите конкурси за научни центрове по оперативна програма „Наука и образование“ и спрения достъп на страната ни до международни научни бази данни съмнения надвисват и над едно от големите постижения във висшето образование. Тази година рейтинговата система на университетите, от данните в която зависят приемът на студентите и финансирането на висшите училища, няма да е в пълния си вид, в който е била досега, съобщиха от просветното министерство в отговор на запитване от „Сега“.

Причината е обжалването на обществената поръчка за обновяване на рейтинга, обявена от МОН, което е блокирало фатално изпълнението на поръчката. Заради създалата се ситуация рейтингът няма да включва социологически проучвания, освен това ще бъде платен от бюджета, а не с европейски пари, както бе планирано.

Рейтинговата система на университетите съществува от 6 г. Въпреки че към нея периодично се появяват критики относно обективността на някои показатели, тя се утвърди като мерило за качеството на вузовете, а също и като надежден ориентир на кандидат-студентите да изберат най-подходящата специалност. Всяка година рейтингът се обновява, усъвършенства, актуализират се класациите и т.н.

На 20 февруари просветното министерство е обявило обществена поръчка за обновяване на системата за следващите 3 г., като за финансирането се разчита на ОП „Наука и образование“. На 8 юни поръчката е прекратена от МОН. А причината е прозаична – решението за откриване на процедурата е обжалвано, следва временното й спиране от КЗК, което пък МОН обжалва пред ВАС. В резултат процедурата е блокирана за три месеца – време, в което е трябвало да се извършат голяма част от предвидените дейности – например нужните социологически проучвания.

На въпрос на „Сега“ това означава ли, че тази година няма да се прави рейтинг на вузовете, съответно няма да има откъде да вземат данни за показателите за университетите, на базата на които ще се определя финансирането им, от МОН не отговарят директно. „След прекратяването на процедурата МОН е обявило обществена поръчка за актуализация на рейтинговата система само за една година – настоящата, като в заданието на поръчката не е включена най-времеемката дейност – социологическите проучвания, а е предвидено актуализацията да се базира единствено на обективни данни и без промяна на методологията. Предстои сключване на договор с определения изпълнител, което ще осигури изпълнението на държавната политика в сферата на висшето образование“, обясняват от МОН. От сайта на ведомството се вижда, че поръчката е обявена на 6 юли и следва да се изпълни до 20 декември, а въпросният изпълнител е консорциум „ИОО-С“, включващ „Отворено общество“ и „Сирма Солюшънс“ АС, който и досега правеше рейтинга.

Според просветния министър Красимир Вълчев тазгодишната липса на социологическите проучвания в рейтинга няма да попречи за продължаването на реформата във висшето образование. По думите му и без тях комплексната оценка на вузовете, от която зависят приемът на студенти и финансирането им, ще може да бъде направена на базата на останалите показатели, които ще се обновят тази година – за програмната акредитация, реализацията на завършилите, доходите им и т.н.

Огромна част от данните в рейтинга са в резултат на социологически проучвания сред студенти, преподаватели и работодатели. Такива са например индикаторите „регионална значимост“, „първи избор“, „удовлетвореност от избора“, „добих увереност, че ще успея в живота“, „престиж“ и т.н.

Източник: segabg.com