Мнения

Резултатите от матурите – в точки

Резултатите от националното външно оценяване и от държавните зрелостни изпити да са в точки, а не в оценки, предвижда проектът на Закона за предучилищното и училищното образование, обяви днес пред журналисти зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Тя обоснова идеята с факта, че всичко международни тестове са с точки и така резултатите на учениците у нас и на тези от чужбина са по-лесно съпоставими.

Оценките в дипломите за завършено средно образование ще са с точки, за да могат автономните ВУЗ-ове да си изработят система за вход на кандидатите.

Оценките от Слаб (2) до Отличен (6) остават за останалото учебно време.
 
В програмата по математика от националното външно оценяване през май следващата година в седми клас отпадат темите за квадрат, трапец и за равнобедрен трапец. Причината е, че към момента на изпита те няма да бъдат взети като материал.

За първи път през 2012 г. националното външно оценяване в седми клас и държавните зрелостни изпити ще са в един ден. Началният час обаче ще е различен.

На 21 май ще е матурата по български език и литература (БЕЛ) и външното оценяване по БЕЛ в седми клас. Матурата започва в 8:00, а външното оценяване в 10:00.
На 23 май ще е втората матура по избор и външното оценяване по математика в седми клас.

Беше хвърлена и повече светлина върху изпитната част по математика за седмокласниците. В модула за националното външно оценяване ще има чатири задачи с кратък свободен отговор. Тъй като за да се решат ще трябва повече време, броят им е намален от 25 на 20.

За допълнителния модул по математика ще има две задачи от формата на международното изследване PISA и две задачи с разширен отговор.

Няма промени в учебно-изпитната програма на матурата по БЕЛ, но и на този изпит ще има повече задачи със свободен отговор, добави още Милена Дамянова.