Ученици

Редовен спорт за по-добра памет

Редовното ходене или каране на велосипед в продължение на няколко месеца може да подобри паметта ни, както и способността ни да решаваме задачи с около 20% показва изследване, публикувано в английски медии и цитирано от родния всекидневник „Класа“.

Според проучването физическите упражнения увеличават размера на особено важни за паметта области от мозъка.

Изследването показва, че редовното спортуване е много полезно за децата. Тези с по-активен живот се справят по-добре с решаването на мисловни задачи в сравнение с тези с по-заседнал живот.

Спортуващите деца са по-добри и в извършването на няколко действия едновременно – например когато пресичат улицата, докато слушат музика или говорят по мобилния телефон, разкрива още изследването.

Досега знаехме, че спортът се бори със сърдечносъдовите болести и диабета, а сега открихме, че физическата активност може да подобри паметта, функциите и структурата на мозъка“, обяснява проф. Арт Крамер от университета на Илинойс, цитиран от „Класа“.

Той добавя, че до реални резултати може да се стигне, ако се започне с 15 минути натоварване на ден и постепенно се увеличи до около 45 минути или час. Това ще доведе до чувствително подобряване на паметта.

Друго изследване на екипа на Крамер, публикувано по-рано тази година, показа, че размерът на хипокампуса -областта от мозъка, участваща в паметта – при възрастните хора, които редовно спортуват в продължение на шест месеца, е увеличен с 2%, което неутрализира стареенето на мозъка с една до две години.

Данните, представени на конференцията на Американската асоциация за напредък в науката, показват, че намаляването на ежедневния прием на калории защитава мозъка от заболявания като Алцхаймер.

Според изследването, ако се ограничим само до 500 калории през ден, организмът ни ще започне да произвежда повече протеини, които предпазват невроните от увреждане.