Ученици

Регулаторът сваля медийната защита на децата, преживели насилие

Отпадане на изискването за спазване на правото на личен живот на детето, за неразгласяване на данни за него без писмено съгласие на неговите родители и без собственото съгласие на детето, ако е навършило 14 години. Това е една от промените в предложения от Съвета за електронни медии (СЕМ) Проект за изменение на критериите за защита на децата. Той е публикуван за обществено обсъждане до 24 април, до когато „заинтересованите лица могат да представят своите писмени становища“, пише на сайта си СЕМ.

Преживели насилие деца да се показват в медиите? Може.

Друга от предложените промени е отмяна на задължението на медиите за гарантиране на неприкосновеността на личния живот на децата. Въвежда се условие за допустимост на показване на деца, които са преживели насилие или са жертва на злоупотреба, стига „събитието да представлява информационен повод и да е от съществен обществен интерес и децата да са показвани с филтри със замъгляване“.

За готвените промени в критериите за защита на децата предупреждава Национална мрежа за децата в свое становище до СЕМ, Държавната агенция за закрила на децата, Националния съвет за саморегулация и Асоциацията на европейските журналисти.

Деца да участват в риалити формати? Може.
Сред предложените от СЕМ промени е и отпадане на изискването за съобразяване с правата на децата, уредени в Закона за закрила на детето и други нормативни актове за недопускане на участието им в предавания, които създават опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/ или социалното развитие на децата.
Като мотиви за измененията СЕМ посочват необходимостта от осъвременяване на критериите за защита на децата според динамично развиващата се медийна среда и съобразяването на нормите с реалностите. Необходима е и съвместна грижа – не само на институциите, но и на бизнеса, и родителите, посочват от медийния регулатор.

„Не е известно до момента да има анализ на случаите на нарушаване на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) и Критериите от страна на медийните доставчици, за които СЕМ се е самосезирал или е бил сезиран. В същото време само Национална мрежа за децата е подала 10 сигнала за нарушения на ЗРТ и неетично отразяване на случаи с деца в медиите през последните няколко години. Това навежда на мисълта за липса на цялостна оценка за актуалността и ефективността не толкова на самите Критерии, колкото на проследяването и контролирането на тяхното спазване“, отбелязват от неправителствената организация.

Родителите да следят за неподходящи предавания
Срещу готвените промени застава и координаторът на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов. „За първи път в многогодишния ми опит на сътрудничество с различни организации и институции днес наруших грубо добрия тон и напуснах вбесен неофициална среща с представители на Съвета за електронни медии и на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори“, написа вчера той в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Дневник“ публикува целия му статус:

„Срещата бе предизвикана от случайното попадане на тихомълком качен на сайта на СЕМ още на 23 март Проект за изменение на критериите за защита на деца (в телевизионните програми). След като СЕМ:

– престана от 2013 г. да изпълнява задължението си да публикува годишни доклади за спазването на тези критерии;

– не уведоми членовете на работната група, която участва в изработването на тези критерии през 2011 г., за намерението си драстично да ореже защитата на децата;

– в пълно единодушие с борещите се за правото да излъчват всякакви неподходящи за деца програми по всяко време на денонощието и да премахнат защитите за заснемане и идентифициране на деца (от текста изцяло е заличена всякаква отпратка към Закона за закрила на детето),

представителите на уж регулаторния орган направиха всичко възможно да не се състои разговор. Половината от времето в началото бе съзнателно убито от председателя на СЕМ Мария Стоянова с пространно изложение как дълго и успешно са работили по „актуализирането“ на критериите, защото били остарели и колко са доволни от работата си.

Тя не пропусна 10 пъти да повтори, че това е неофициална среща, макар че повикаха протоколчик и бързо долетелия представител на АБРО, и как официална среща трябвало да се заяви писмено предварително. Друг представител на СЕМ няколко пъти гневно заяви, че тя ще напусне и няма да участва в такива срещи, и колко е важно да се спазвал каналният ред, и куп още декларации с арогантен и нападателен тон. С една дума, по всякакъв възможен начин с процедурни хватки беше блокирано желанието на неправителствения сектор да се обсъди неразумното премахване на защитите на децата от нарушаващи правата им медии и да се заменят със „сигнатури“ за възрастта и да се прехвърли отговорността на родителите. На кои родители? На онези на близо 180 000 деца, чиито родители са принудени да си изкарват хляба в чужбина, а те са оставени на баби, дядовци или далечни роднини?

Всъщност от срещата имаше една полза – от хватките и поведението на представителите на СЕМ стана ясно, че те напълно осъзнават, че планираната промяна в критериите в никакъв случай не е в полза на децата и са гузни от нескопосано прикритата си лобистка дейност в полза на печалбите на медиите. Срам!“

Източник: dnevnik.bg