Мнения

Ревалски: Парите за наука са 0,25% от БВП, трябва да стигнат до 1,5%

Парите, които в момента държавата отделя за наука, са 0,25% от БВП, а според Лисабонската стратегия до 2020 г. трябва да достигнат до 1,5%. Това коментира акад. Юлиан Ревалски, който встъпи в длъжност като председател на БАН.

„Държавата е приела европейските тенденции, където е казано, че публичното финансиране трябва да се увеличава и съгласно Лисабонската стратегия трябва да достигне до 1,5% до 2020 г. В момента не можем и да си мечтаем за това понеже е една четвърт от процента“, обясни акад. Ревалски.

Трябва да има сериозно проектно финансиране, подчерта акад. Ревалски. Той отчете, че в Бюджета за 2015 г. – 42% е проектното финансиране, тоест по-малко от 60% е публичното финансиране, което идва по линия на бюджетната субсидия.

В момента има напрежение в БАН, както и призиви за протести, но се надявам на решение, коментира акад. Ревалски. Припомняме, че недоволството е предизвикано от това, че мнозинството в НС не се съгласи да даде 10 млн. лева увеличение към парите на БАН, въпреки че Бюджетната комисия му даде зелена светлина.

Броят на учените е под критичния минимум сравнено с другите страни и от ЕК препоръчаха увеличаване на техния брой, заяви акад. Ревалски, по повод информация, че в БАН може да има съкращения.

„През 2009 г. бяхме единствената организация, която осъществи международен одит. Като следствие от него имаше едно преструктуриране, при което от над 60 институтите станаха 42. През времето, което след това последва течеше също една вътрешна структурна реформа. Не можем да кажем, че не правим реформа в БАН. Същевременно никога не сме казвали, че с тази реформа спира всичко и край повече нищо няма да се прави“, посочи Ревалски.

Източник: dnes.bg