Училища

Расте броят на българските училища в чужбина

В чужбина има около 350 български училища, някои от тях са към църкви и посолствата, но повечето са самоорганизирани, като техния брой нараства през последните години. Тези цифри посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria почетният член на Асоциацията на българските училища в чужбина доц. Боян Кулов. Въпреки положителната тенденция за увеличаване на броя на подобни учебни заведения, около 100 000 деца още не са обхванати от тях, отбеляза той.

Докато в миналото българските училища в чужбина са нямали почти никаква връзка с държавата и Министерството на образованието, то сега около 200 от тях получават някакъв вид помощ от страна на държавата благодарение на програми като тази, наречена „Роден език и култура зад граница“, стартирала през 2011. „Сега тази връзка, благодарение и на Асоциацията на българските училища в чужбина, е по-топла от всякога“, коментира гостът в предаването.

Съществуват и доста проблеми, като например този, че по закон за български училища в чужбина се считат само държавните такива, които са „цели“ 2 на брой, а останалите се разглеждат като НПО-та, квалифицират се като „неделни училища“.

В разговора обстойно бяха обсъдени и образователните програми, както и предизвикателствата пред българските учебни заведения зад граница. Засегнат подробно бе и темата за станалото отскоро възможно получаване на сертификат за владеене на български език от страна на българчетата, учещи в чужбина, който би могъл да послужи като предимство при евентуалното им връщане в България.

Източник: dnes.bg