Ученици

Ранното финансово образование учи децата на отговорност към парите

Ранното финансово образование трябва да бъде във фокуса на вниманието на обществото, за да се учат децата на отговорност към парите. На това мнение бяха директори на училища, организации с отношение към развитието на учениците и представители на бизнеса, които взеха участие в кръгла маса „Ранно детско финансово образование”. Инициативата е част от събития, с които се отбелязва „Европейската седмица на парите“.

„Финансовото образование е процес с диалог, в който децата тряба да разберат, че парите се печелят срещу упражняване на професионална дейност“, посочи Ивелина Атанасова, изпълнителен директор на Фондация „Digital Kids”.

Диян Стаматов, директор на 119-о СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София и бивш зам.-министър на образованието, напомни, че от осем години в училището, което ръководи, има инициатива за ограмотяване, а през новата учебна година за учениците от началния курс ще се въведе предмет „Технологии и предприемачество“ . „Учебниците са интересни и прагматични“, поясни Стаматов, но коментира, че е много важно как учителите ще представят тези полезни знания пред децата по подходящ начин.

Той е убеден, че новите програми ще формират в учениците бизнес умения, лидерство и стратегии за успех, а когато напускат образователната система, те ще умеят да ползват финансовите услуги, които се предлагат на пазара, както и да взимат информирано решение при управление на личните си финанси.

Източник: investor.bg