Училища

Ранното задължително обучение е възможност и за детето и за родителя

Напълно подкрепям промяната в закона за задължителната предучилищна подготовка, защото на тази възраст децата трябва да започнат социализацията си в по-голяма група. Това споделя в интервю за „Монитор“ председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Нина Чанева, която е и директор на столично училище.

На практика държавата дава възможност на родителя да работи, а в същото време детето му да бъде гледано, а освен всичко друго се пестят и пари за частни занимални и детегледачки, категорична е още Нина Чанева.

„Осигуряването на занимални за четвъртокласниците става с добро планиране и точно пресмятане на броя на първокласниците. Понякога се стига дотам, родителите да бъдат карани да подписват декларации, че не желаят да оставят детето си на занималня. Това се получава, когато не се пресметнат материалните възможности на училището“, казва още тя.

В 23 СОУ в София, където директор е Чанева, младите учители са 10% от педагогическия състав. Тя споделя, че на всяко отворило се работно място предпочита да назначи млад учител, тъй като тенденцията е към застаряване на персонала.

Цялото интервю на Нина Чанева прочетете ТУК