Ученици

Ранните бракове в ромския етнос водят до отпадане от училище

Ранните бракове в ромския етнос водят до отпадане от училище и лишават тези деца от правото на образование, смятат от Синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

В свое становище от синдиката посочват, че отпадането на ромските ученици е процес, в който участие вземат общинските и държавни институции със своята безучастност.

В позицията се казва още, че коментирането на ранните бракове при този етнос е нещо съвсем условно, защото, подчинявайки се на свои традиции, гражданският брак, съгласно семейния кодекс в България, е рядко случващо се явление за ромите.

Синдикатът „Образование“ е проучил ситуацията в училищата от този тип и е установил, че ражданията от 13-годишни непълнолетни момичета от ромския етнос са редки, но съжителството без брак на 14-15-годишни момичета е практика в ромските семейства.

В тази ситуация ромските семейства използват допуснатата възможност и несъвършенството на семейния кодекс, като прилагат механизъм, при който „свекървата осиновява снахата“ или майката на малолетния кандидат-съпруг осиновява малолетната кандидат-булка.

Така институциите не могат да реагират по повод на брачното съжителството между малолетни, заявяват от синдиката.

През последните няколко години е намалял процентът на ученичките, които поради ранно брачно съжителство спират да посещават учебните заведения, се посочва в становището.

Точно такъв обаче бе случаят на 13-годишната Златка, която роди дете навръх Нова година. В интервюта младата майка и роднините й споделиха, че тя няма да посещава училище, защото ще си гледа детето. Бащата също е непълнолетен – на 15 години!

Източник: dnes.bg