Учители

Районен съд наложи наказание на ученичка, пребила възпитател

Русенският районен съд е наложил административно наказание „надзор на обществен възпитател за срок от 1 година“ на 15-годишно момиче за побой над учителка, пише „Монитор“.

Детето е освободено от наказателна отговорност заради възрастта си, но е задължено да се извини лично на пострадалата.

Насилието е било извършено в края на март в ученически автобус. Момичето е е било отгледано от баба си, тъй като родителите му са разделени – майката е в Холандия, а бащата не се интересувал от него. От 2008 г. е в дом за деца в Русе, тъй като бабата е починала.

Ученичката се е отличавала с буен нрав и заради противообществени прояви се водело на отчет в детска педагогическа стая.

Във въпросния ден възпитателката направила забележка на момичето да не слуша толкова силно музика през мобилния си телефон и да не танцува ориенталски танци в автобуса. Тогава тийнейджърката се разгневила, хванала жената за врата и започнала да й нанася силни удари по лицето и тялото. Докато траел побоят, девойката псувала учителката си, наричала я „мърша“ и се заканвала, че ще напълни устата й с кръв.

Учителката успяла да се отскубне и да телефонира на съпруга си, който от своя страна уведомил полицията. При слизането от автобуса агресивната тийнейджърка била задържана и отведена за разпит.

След инцидента тя била преместена във възпитателното училище интернат „Христо Ботев“ в плевенското село Подем.