Училища

Разтоварването на раниците пред провал?

Идеята за по-леки ученически раници без съмнение е отлична и необходима, но е много вероятно да не успее да сработи в първите месеци на новата учебна година. Тревожни сигнали дойдоха от Пловдив, където много училища не разполагат с необходимите два комплекта учебници за началните класове.

Вариант с един комплект и същевременно лека раница е възможен само при целодневното обучение, тъй като децата подготвят домашните си в училище.

„Не всички стари учебници са годни за ново ползване. Всяко училище подава информация за нуждите си към Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН), но в крайна сметка бройката се определя от делегираните бюджети. Така учебните заведения с по-висок бюджет могат да си позволят и по два комплекта“, коментира пред Дарик директорът на дирекция „Образование и наука“ в община Пловдив Георги Янев.

Първокласниците в Пловдив и областта са близо 6 000 по данни в РИО към 30 юли. Половината от тях са се записали за целодневно обучение. Приблизително същият брой ще се подготвят във втори клас, но бройката на целодневно обучаващите се ще е по-висока.

Както е известно, в момента вървят няколко кампании от различни организации за облечкаване на товара на гърба на децата. Като част от тях се взе решение да се направят импровизирани библиотеки в училищата, където да се съхраняват вторите комплекти учебници. Проблемът с недостигът им е само един от многото. Учениците ще носят по-малко неща със себе си, но за сметка на това ще се утежни доста работата на учителите.

„Как никой не попита учителите какво мислят по този въпрос и как на практика би се осъществило това предложение.Много училища учат на две смени, няма кабинети, няма шкафове, където би трябвало да се съхраняват учебниците на 25-30 ученици. Сметнете 25 ученици по 10 учебника е равно на 250 учебника (без атласи, без учебни тетрадки и други помагала). И на кого ще ги зачислят тези учебници? Кой ще ги раздава и събира или пък пренася от стая в стая?“, коментира потребител на teacher.bg.

Като част от схемата за запазване на учебниците пък се забрани те да се драскат, както и учебните тетрадки. Учителите обаче контрират с безспорния факт, че това ще направи работата в клас по-тромава.

От своя страна от МОМН вече споделиха надеждите си, че до една година тези пропуски ще са отстранени.

Още по темата