Ученици

Разпределението на ученици за олимпиада стана повод за спорове

Разпределението на учениците по училища за областния кръг от олимпиадата по математиката в столицата стана повод за спорове, а някои майки бяха готови да обжалват до Регионалния инспекторат на образованието в София.

Първоначално хлапетата от 4-ти до 7-и клас от район „Младост“ трябваше да се борят с математически изчисления в 56-о СУ „Проф. Константин Иречек“ в „Люлин“. Няколко часа след проверка на „Монитор“ и въпрос на какъв принцип се разпределят в училища хлапетата от РУО-о заявиха, че малчуганите от „Младост“ все пак ще останат в квартала си и олимпиадата за тях ще се проведе в 125 СУ „Проф. Боян Пенев“.

Във вторник на сайта на Инспектората се появи разпределението на учениците по школа за областния кръг. От него ставаше ясно, че на 2-ри февруари деца от 4-и до 7-и клас от училищата в райони „Банкя“, „Връбница“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Люлин“, „Младост“, „Нови Искър“, „Овча купел“ и „Надежда“ трябва да явят в 56-о СУ „Проф. Константин Иречек“, което се намира в „Люлин“. Школото е удобно и съседство за всички родители с изключение на тези от „Младост“, които трябва да преминат през почти цяла София, за да оставят хлапетата си на време на олимпиадата.

Първоначално шефката на РУО Ваня Кастрева обясни за „Монитор“, че изборът на училище става спрямо класираните деца в районите, капацитета на школото и неговия опит в провеждането на състезания и олимпиади, както и дали има удобен транспорт. С оглед на големия брой деца от „Младост“ 125 СУ „Проф. Боян Пенев“ се съгласява да проведат областният кръг и да съберат всички деца от столичния квартал.

Подобна е и ситуацията с класираните децата от район „Оборище“. Учениците от 4-и до 7-и клас трябва да минат целия център, за да стигнат до НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ в „Лозенец“. Там те ще решават задачи заедно с кварталните деца. От РУО обясниха, че най-голяма част от класираните ученици от „Оборище“ били от СМГ „Паисий Хилендарски“ – 94. Това означавало, че те може да не са от квартала, тъй като след 5-и клас учениците не избирали най-близкото им училище.

По данни на РУО общо 1998 деца са се класирали на областния кръг от олимпиадата по математиката в столицата. Най-много от тях били най-малките – четвъртокласниците. Те са близо една трета от всички математици – 648. Петокласниците пък са най-малко – 157. Шестокласниците и седмокласниците са съответно 233 и 304 хлапета. Всички 656 ученици от 8-и до 12-и клас ще бъдат събрани в СМГ. От тях най-много са девети клас – 225, а най-малко в 12-и – 63.