Мнения

Разместват буквите в буквара!

„Тази година в букварите подредбата на буквите е различна, за да може децата по-бързо да започнат да сричкуват. Например, след буквата „А“, следва буквата „М“, за да могат да направят по-бързо сричка…“, обясни министър Кунева, дни преди старта на новата учебна година.
 
Кунева обмисля и райониране на приема на деца в столичните училища, това било световна практика, пък и в родната провинция мярката действала добре.
„Не е добре, когато в големи градове като София има две или три училища в центъра, където всички родители искат да запишат децата си. И там има опашки, фрустрирани родители, натоварени учители и директори, а понякога за децата, които живеят непосредствено до училището, няма места. Затова ние наистина трябва да направим така родителите да са убедени, че в което и училище да учи детето им, то ще бъде достатъчно добро и така да се намали напрежението при записването в първи клас.
 
Смятам, че централизираният прием, за който сега разговаряме с големите общини, ще внесе спокойствие и повече справедливост в системата. Но това означава още повече да държим на качеството и да смаляваме ножицата между различните училища в това отношение“, казва министърът пред вестник „Монитор“.

Източник: dnes.bg