Мнения

Разкритие: Законът едва минал в Министерския съвет

Проектозаконът за предучилищното и училищно образование е можело да не бъде приет от Министерския съвет, информира „Труд“, който публикува стенограма от заседанието на кабинета в сряда.

Причина за това е дебатът за финансиране на частните училища. Става дума за сумата по единния разходен стандарт, умножена по броя на учениците. У нас в частни школа се обучават около 8000 деца, което значи държавна субсидия от 10 млн. лв.

Аргументацията на авторите на закона е, че и родителите на частните ученици плащат данъци.

Срещу предложението е излязъл зам.-финансовият министър Владислав Горанов, който не отрича принципа, че парите следват ученика, но в момента държавата е затруднена да покрие и базовия стандарт в общинските училища и градини.

Последва спор, в който Игнатов пита къде изчезват парите за дете, което от общинска детска градина отива в частно училище. Дебатът е бил прехвърлен към премиера, който е застанал на страната на финансовия специалист.

В крайна сметка обаче министърът на образованието Сергей Игнатов не отстъпва и се взима решение нововъведението да влезе в сила чак през 2016 г.

„Оставям на теб да ги убедиш в парламента“, пише „24 часа“, цитирайки Бойко Борисов в реплика към Игнатов.

Още по темата