Мнения

Разделянето на време за учене и време за почивка било нездравословно

„Домашното образование е едновременно постоянна ваканция и постоянно учене“ коментира пред „Новинар“ Петър Порумбачанов, председател на Асоциацията за домашно образование.

„Това е така, защото очевидно родителите, които обучават децата си вкъщи, смятат, че разделянето на време за учене и време за почивка е твърде нездравословно за децата поради това, че те се депресират, че трябва отново да се върнат към учението след дълъг период на ваканция“.

Според него това разделяне не дава добри плодове.

„Ако всичко това се прави плавно, детето възприема като нещо съвсем естествено и нормално времето за учене. Това е така, защото то не дели на неприятно време за четене и приятно такова за почивка. Основната идея и цел на домашното образование всъщност е, че детето трябва да се научи да обича да учи“, допълва Порумбачанов.

Водени от тази предпоставка, в една възраст от 10 до 12 години децата стават твърде самостоятелни. Предимството е, че едно семейство е много по-гъвкаво и много бързо може да коригира неправилната посока тогава, когато я забележи, смята председателят на асоциацията.