Институции

Разделно събиране на отпадъци в столични училища и детски градини

Столичната община продължава с пилотния проект за предоставяне на съдове за разделно събиране на отпадъци от хартия, пластмаса и метал.

Първите контейнери, разположени вътре в училищата, са предназначени за 51. СУ „Елисавета Багряна“, 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и 73. СУ „Владислав Граматик“.

Предстои раздаване на разноцветни съдове и в детските градини в София.

Първият контейнер с форма на мече е в 88 ДГ „Детски рай“ в район „Искър“. В инициативата се включиха също и зам.-кметът по екология Десислава Билева и кметът на район Искър Ивайло Цеков.

Започнахме последователно, като създадохме и развихме системата за управление на отпадъците на територията на Столична община. Промяната в навиците на хората става постепенно. В момента в София събираме разделно 13 вида отпадъци, каза също кметът Фандъкова. Част от тях са стъкло, хартия, текстил, зелени отпадъци, хранителни отпадъци, химикали (бои и лакове) и др.

Столичната община е организирала и система за разделно събиране на хранителни отпадъци от училища, детски градини, болници, търговски обекти и др..88 ДГ също използва тази система и предава своите хранителни отпадъци на Инсталацията за биологично третиране Хан Богров, където от хранителния отпадък се произвежда електрическа енергия.

Събраното количество хранителни отпадъци за първото тримесечие на 2023г. само от детските градини е около 100 тона, за сравнение за първото тримесечие на 2022 г. количеството е било с 8 тона по-малко.

Освен за детските градини, по отношение на разделното събиране на биоотпадъците /зелени и хранителни/ Столична община продължава  кампанията „Комопостирай вкъщи“, като от днес до 15 май ще бъдат раздадени до 2000 броя компостера на домакинствата. В тях освен зелени отпадъци и клони от дворовете и градините, могат да се поставят и хранителни отпадъци, като обелки от плодове и зеленчуци.

Предоставянето на домашни компостери се радва на голям интерес сред гражданите на София и се провежда вече за четвърти път от Столична община. От 2018 г.са предоставени безплатно 2 800 компостери на домакинствата в столицата.

Източник: Столична община