Институции

Разбиха „фабрика“ за университетски дипломи в Шумен

„Инженери“, „архитекти“, „юристи“ и дори „треньори по гребане“ са купували дипломите си за висше образование по куриер с наложен платеж от престъпна банда, която е печатала фалшиви дипломи.

Това съобщи директорът на ОДМВР в Шумен ст. комисар Ялчън Расим. Квалификацията на инженер в пътния сектор, на магистър по хърватски език или геолог е струвала между 2000 и 2500 лева. На 8 души са повдигнати обвинения и са им наложени мерки за неотклонение парична гаранция, обяви районният прокурор Соня Александрова.

Оперативните действия по случая започнали преди ок. два месеца, когато криминалисти от Районното управление на полицията попаднали на престъпна схема за изготвяне на фалшиви дипломи. По обява с мобилен телефон и имейл адрес, срещу заплащане се предлагали дипломи от всяко висше или средно учебно заведение в България. Служители на районното започнали да разплитат схемата и успели да стигнат до 60 души, които вече си били поръчали документи за завършено образование. В по-голямата си част това били университетски дипломи, а купувачите били от цялата страна.

На телефоните и електронната поща, посочени в обявата, майсторите на дипломи обяснявали, че имат добри контакти в МОН  и след заплащане на цената на дипломата документът щял да бъде заверен и легализиран и вписан в регистъра, така че по нищо да не се отличава от истински. Мераклиите за „висше“ трябвало да изпратят лични данни и снимка за да се сдобият с лелеяното образование. Тапията пристигала в плик по куриер срещу наложен платеж. Средното образование излизало между 1500 и 1800, а университетското между 2000 и 2500. Годината на завършване на университета била съобразявана с възрастта на „абсолвента“.

Криминалистите успели да локализират групата и да задържат 8 души. След ареста им всички направили самопризнания и разказали за ролята си в престъпното сдружение. Фалшификаторите имали приблизително равни функции и нива, леко над всички в ролята на лидер бил 19-годишен ученик, който досега не бил попадал в полезрението на полицията и имал чисто съдебно и криминалистическо минало.

Извършено било претърсване в частни имоти в Шумен и още три града в страната. В един от имотите била намерена и иззета компютърна, сканираща и печатна техника, множество магнитни носители и бланки за удостоверителни документи. В друго жилище, обитавано от 47-годишния криминално проявен с хазартна дейност и кражби И.К. и 17-годишният му син е намерена фалшива лична карта. С тази карта бандата изпращала документите за образователна степен с куриерска фирма и пак с нея на името на реално несъществуващ човек били получавани и парите за дипломата. До момента е установено, че от продадени фалшиви документи са прибрани над 100 хиляди лева. 30 от дипломите вече са иззети обратно. Предстои да бъде установено дали са използвани. Ако притежателите им са успели да ги пуснат в употреба, срещу тях също ще бъдат образувани наказателни производства, обясни прокурор Соня Александрова. „Събраните досега доказателства са ни дали основание да привлечем като обвиняеми осем лица за сдружаване с цел създаване на неистински официални документи, в случая дипломи за завършено образование, като това сдружаване е извършено с користна цел.“ – добави прокурор Александрова.

Сред иззетите документи има дипломи от икономическия университет във Варна, Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Нов български университет, СУ „Климент Охридски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, ВТУ „Кирил и Методий“, Варненския свободен университет, Минно-геоложкия университет, Националната спортна академия. Спектърът от специалности е много широк от пътни и строителни инженери през юристи и икономисти до треньор по гребане.

Източник: monitor.bg