Ученици

Радостин Чолаков от МГ „Акад. Кирил Попов“  с втора награда „Джон Атанасов“

Ученикът Радостин Чолаков, родопският Бил Гейтс, получи втора награда „Джон Атанасов“. Отличието  се присъжда на млади български учени в областта на компютърните науки с изключителни резултати, като миналата и тази година Радостин получи грамота от президента Румен Радев на тържествена церемония.

16-годишното момче от родопското село Барутин учи в Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив.

„Грамотата, която получих, се дава на хора, представяли страната ни на международни олимпиади или научни конференции и форуми. В конкретния случай аз тази година имам награди от научните панаири Regeneron ISEF в Атланта (САЩ) и EUCYS в Лайден (Нидерландия), като на последния имам второ място в Европа. Като цяло смятам, че президентската инициатива за отличаване на младите хора в сферата е много полезна, защото, от една страна, ни мотивира да поддържаме нивото и занапред, както и служи да се запознаем със съмишленици там. От друга страна, мотивира и по-млади ученици да се борят за място сред наградените, като полагат и те съответните усилия. Аз, разбира се, съм щастлив от получаването на такава награда и пожелавам на все повече ученици да имат повод и те да я получат“, коментира пред „България Днес“ Чолаков.

Преди години Радостин впечатли „Гугъл“ с приложение за забавни факти, а впоследствие разви инициативата за изкуствен интелект на български език xn--80acrfj7c.ML. Гениалният младеж има победи в множество ученически състезания по информационни технологии и информатика. Миналата година Радостин беше номиниран в престижната класация „30 под 30“ за млади лидери под 30-годишна възраст на световно издание „Форбс“.

Източник: България Днес