Училища

Първото плащане по “Училищен плод“ вече е направено

Първо плащане от близо 460 000 лева за програмата „Училищен плод“ са направени, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. По програмата децата в училище получават безплатни плодове и зеленчуци.

Доставките започнаха през ноември и ще продължат до 31 май 2016 г. В този период децата от детските градини и училищата получават пресни ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици и моркови, уточниха от ДФ „Земеделие“.
Качеството и грамажът на доставяните продукти ще се проверяват от земеделския фонд и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Tази година плодовете и зеленчуците, с изключение на цитрусите и бананите, се набавят от местни борси и пазари. Целта е да се стимулират българските производители.

Децата, които получават пресни плодове и зеленчуци по програма „Училищен плод“ през 2015/2016 г., са над 456 000 в близо 3500 учебни заведения в цялата страна. За настоящата кампания по схемата са предвидени 14 млн. лева, като на дете се полагат свежи плодове и зеленчуци на обща стойност 27,29 лева без ДДС. Запазва се стойността на порция – 0,68 лв. без ДДС.