Ученици

Първото класиране за гимназия си остава гарантирано и при опит за второ класиране

Резултатът от първо класиране за средно образование не се заличава, ако кандидат-гимназистите искат да участват и на втори тур за прием в гимназия. Това заяви ръководителят на Регионалното управление по образование Ваня Кастрева пред в. „Монитор“. Ако, например, при първо класиране седмокласник се е класирал за едно училище, но това не е първото му желание, той може на второ класиране да опита да гони по-предно заявено желание от това, което е постигнал на първо класиране. Ако обаче не успее, той няма да загуби мястото си, завоювано в първото класиране.

След като излезе първо класиране, седмокласникът има два хода, ако иска да бъде приет в държавна или общинска гимназия към МОН. Първият е да се запише в училището, в което е приет, ако е доволен от резултата си. А вторият е да подаде документи в същото училище за участие във второ класиране, в случай, че иска да бъде приет в по-предпочитана от него гимназия, която е посочена на по-предна позиция в документите му. Ако ученикът дръпне напред при втория тур, първоначалното му място от първо класиране автоматично се освобождава и може да бъде заето от друг кандидат. Попълването на заявлението за първо класиране трябва да се извърши много внимателно и добре обмислено. Подредбата на училищата трябва да се осъществи от най-желаните низходящо към по-малко желаните профили, професии и специалности на конкретните училища. За първа година балът за гимназия ще се изчислява в точки. Така досегашният максимален бал 36 ще се равнява на 500 точки, обясни още Ваня Кастрева.

Изненадващо резултатите от националните външни оценявания по български език и математика, с които ще се кандидатства за гимназия излязоха в петък вечерта. След като резултатите вече са ясни се очаква да бъдат публикувани скали с успеваемостта на учениците от националните външни оценявания /НВО/ по български език и математика. Те ще бъдат от полза на родителите, защото по тях те ще могат да се ориентират как са се представили децата им в сравнение с връстниците им. Родителите ще могат да преброят колко ученици водят тяхното дете в резултатите от националните външни оценявания измерени в точки. Максималният резултат от едно НВО е 100 точки. При различните паралелки балът се формира по различен начин. Така например той може да бъде сбор от удвоеният резултат от НВО по български и удвоеният от НВО по математика. В друг случай, пък точките от изпита по математика може да се утроят, а тези по български да се вземат само веднъж.

В окончателния бал участват и оценките от свидетелството за завършен седми клас, които се приравняват в точки. Затова Кастрева съветва учениците да наблегнат в последните дни на оформянето на годишните си оценки.

Източник: actualno.com