Ученици

Първолаците ще пишат sms-и на кирилица и ще си съставят личен бюджет

Ключовите дигитални компетентности, които първокласниците ще трябва да усвояват от следващата учебна година, заложени в проекта на новата учебна програма по български език и литература за първи клас са писане на кратко електронно съобщение на кирилица, използване на електронни източници на информация – речници и др., писане на букви, думи и изречения с електронни средства.

Промяна има и в учебника по математика за първокласниците – ще събират и изваждат десетици до 100. Досега те учеха събиране и изваждане до 20.

Първокласниците ще имат и нов предмет – „Технологии и предприемачество“. Основните дейности, които малките ученици ще трябва да усвоят, са: графично изобразяване на детайли и решаване на конструктивни задачи; измерване на величини и ръчна обработка на материали и продукти; изобразяване на схеми и монтаж на електрически вериги; осъществяване на неразглобяеми съединения; осъществяване на делова комуникация с дигитални средства; съставяне на личен бюджет; грижи за декоративни растения, билки и домашни животни.

В сайта на министерството на образованието са публикувани за обществено обсъждане проектите на учебни програми по общообразователните учебни предмети за І и за V клас.

Бележки, становища и предложения по тях могат да бъдат изпращани към дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ на e-mail: a.tringov@mon.bg до 3 декември 2015 г.

Източник: Дневник