Ученици

Първолаците на училище до 1 юни, петокласниците – до 15-и

Лятната ваканция на учениците няма да бъде орязана. През следващата учебна година първокласниците, както и учениците до 4-и клас, ще завършват на 1 юни, децата в прогимназията – от пети до седми клас – на 15 юни, а гимназистите до 11-и клас – на 29 юни. Това обясниха от МОН за „Монитор“.

Така на практика просветното ведомство се отказва от идеята да съкращава лятната почивка с една седмица, която беше посрещната от остро обществено недоволство. Очаква се окончателният график за учебното време да бъде официално оповестен, след като изтече срокът до 28 август за подаване на становища.

До 1 септември трябва да бъде подписана заповед от образователния министър Красимир Вълчев. Единствената промяна е при първокласниците и другите ученици от начален етап, които тази година завършиха на 31 май. Догодина последният звънец за тях ще бие ден по-късно – на 1 юни, когато е и Денят на детето. Това се налага заради събирането на почивни дни около 3 март и Гергьовден, когато няма да се учи на 5 март и 7 май. За да бъде спазен Законът за предучилищно и училищно образование обаче децата от 1 до 4 клас трябва да учат 32 седмици, затова завършването на училище ще се измести с един ден, обясниха от образователното министерство.

С приемането на новия просветен закон учебното време за първокласниците беше удължено – от 24 май до 31 май. Този график влезе в сила от миналата учебна година. Със запазването на лятната ваканция обаче отпада и идеята за увеличаване на зимната почивка
Припомняме, че МОН предложи и разделяне на дните, в които се провеждат матурите и националното външно оценяване след седми клас. Според проекта на графика на учебното време зрелостните изпити бяха насрочени за 21 май по български език и литература и за 23 май по втори предмет по избор, а националните външни оценявания след седми клас – на 6 юни по литература и на 8 юни по математика. В крайна сметка обаче това разделение също ще отпадне и ще остане валиден сегашният график, според който матурата и НВО по български език и литература се провеждат на 21 май, а зрелостният изпит по втори предмет по избор и НВО по математика – на 23 май.

Източник: monitor.bg