Ученици

Първолаците намаляха с 18 хил. за две години

За две години у нас първолаците са намалели с цели 18 000, съобщи „Труд“.

През учебната 2017/2018-а броят им е бил 75 465, а за следващата прогнозните данни на Министерството на образованието и науката сочат, че ще са около 57 190.

Предишният отрицателен рекорд е бил през 2009/2010 г., когато децата са 59 596, показва проучване.
От Столична община потвърждават тенденцията децата да намаляват. Миналата година в София е имало 12 045 първокласници, съобщи Десислава Петрова от РУО София-град.

Тя допълни, че тази година се очаква да са по-малко с около 200-300, защото по данни на НСИ през 2013 г. в столицата са се родили 516 деца по-малко от тези през 2012 г.

„Броят на местата в общинските и държавните училища е достатъчен да поеме тези ученици“, посочи тя.

Тази година бяха променени правилата за прием, за да могат братя и сестри да попадат по-лесно заедно в училищата.

„Миналата година не всички деца успяха да намерят място в училището, където учат по-големите им братя и сестри. Сега кандидат-първокласниците с братя и сестри до 12-годишна възраст в желаното училище попадат в първа група. Това е групата, която носи най-голямо предимство, тъй като директорите, когато извършват прием и класиране на децата в училището, започват с първа група и когато се изчерпат свободните места за деца от тази нея, се преминава към останалите групи и критерии”, обясни началникът на дирекция „Образование“ в Столичната община Мария Минчева.

В настоящата кампания това условие става толкова важно, колкото един от родителите да има адрес в района на желаното училище от поне 3 години.

„Обявяването на свободните места е ангажимент на директорите. Всеки родител от 15 април до 15 май може да отиде в желаните от него училище и да подаде заявление за прием на детето. Няма ограничение за броя на училищата“, каза Минчева.

За разлика от други големи градове, столицата все още няма електронна система за прием. От Общината очакват обществена поръчка за нужния софтуер, който може да бъде факт най-рано догодина.

Източник: dnes.bg