Ученици

Първолак тормози цял клас, законът забранява да го преместят

Родители на първокласници в столичното 105-о училище алармираха, че съученик на децата им ги тормози от месеци. В същото време обаче в ситуацията законът се оказва безсилен за решаването на проблема. Родителите твърдят, че въпреки оплакванията им и инициираните по темата срещи, нищо не се случва. 18 са вече жалбите до ръководството на школото. „Последният им контакт с моето дете завърши с лека телесна повреда“, разказа бащата на едно от децата в класа. „Случките са толкова притеснителни по характера и вида си, че ми е неудобно да ги спомена в ефир“, каза друг татко пред bTV.

Агресивното момче блъска децата в чиновете, отваря им насила шкафчетата и раниците и рови в тях, гони ги, има физически контакт. Например правят упражнения по физическо за равновесие, ходейки по пейка, въпросното дете грабва гира и размахвайки я, тръгва срещу тях, описват тормоза родителите. „Не можем да стигнем до родителите на това дете – те не желаят да разберат, че има проблем“, твърдят още обединилите се бащи и майки на пострадали деца. Родителите вече са наели адвокат, който е изискал охраната на училището да се намеси, а ръководството да предприеме мерки за приобщаващо образование.

„В клас агресия няма-винаги съм при децата и успявам да овладея положението“, твърди от своя страна класният ръководител Иванка Лазарова. „Ученикът е хиперактивен, с поведенчески проблеми, не работи в час, става, но реагирам мигновено и успявам да се справя“, сподели тя. Лазарова признава, че при многобройните й разговори с бащата на детето той твърдял, че другите ученици го провокират или не се предават вярно нещата. Той мисли, че е въпрос на конфликт между останалите родители и него, а не е проблем с детето му.

„Във всяко училище в страната има такъв проблем, тонът не отговаря на добрите нрави, трябва да сме етични“, коментира от своя страна директорката на 105-о училище. „Това, което искат родителите и изтъкна техният адвокат-преместване в друго училище, е невъзможно съгласно закона, защото ученикът е в 1-и клас“, обясни тя. Директорката потвърди, че са провеждани многократни разговори с ученика. По думите й извън учебните занимания с него работят психолог и педагог.

Източник: monitor.bg