Ученици

Първокласници разбраха на място “Кой кара влака“

Първокласници от 23 СОУ „Фредерик Жолио – Кюри“ в София взеха участие в необичаен урок на борда на влак, чиято цел беше да се запознаят с особеностите и историята на железопътния транспорт, информира Агенция „Фокус“.

В ролята на лектори влязоха експерти в областта на историята на железниците. Те представиха разказ в картинки на тема „Кой кара влака“.

Най-малките ученици научиха как се е развивал жп транспортът по света от появата на първите влакове до наши дни. Разбраха и интересни факти около построяването на първата жп линия в Република България и създаването на Българските държавни железници.

По време на пътуването децата имаха възможност да видят мостри на стари  железопътни билети, представляващи разноцветни картончета, както и устройство за тяхното перфориране. Всяко едно от тях можеше собственоръчно да опита да перфорира картонен билет.

Те видяха и мечтата от близкото минало на вероятно почти всяко дете – оригинална железничарска сигнална свирка, изработена от кост, както и сигнално фенерче.

В края на пътуването децата получиха книжки с рисунки и стихчета за влакчета, както и каталози със снимки и информация за атракционните влакове и парните локомотиви на националния железопътен превозвач. В отговор учениците изпълниха специално подготвена песен за влакчето, с която поздравиха всички служителите на БДЖ във влака.