Мнения

Първи сме в ЕС по брой на младежите в категорията NEET

Доклад на европейската агенция Eurofound поставя България на първо място в ЕС по брой на младежите между 15 и 29 г, които не учат, не работят и не са на стаж (NEET – not in Employment, Education or Training), информира сайтът econ.bg.

По тази причина страната ни само за миналата година е изгубила около 3-3.5% от БВП. Това са съотвено между 2,25 и 2,62 млрд. лв. за БВП за 2011 г., който е бил малко над 75 млрд. лв.

Откъснати от работните и учебните среди в Европейския съюз са около 14 млн. младежи. Икономическите разходи в следствие на неинтегрираните в обществото млади хора от горепосочената категория се оценява на € 153 млрд., добавя в заключенията си доклада.

Причините са свитият пазар на труда в последните години и рецесията, завладяла Стария континент.

През 2011 г. само 33,6% от младежите имат работа. Това e най-ниското регистрирано ниво на този показател. От началото на рецесията младежката безработица се увеличава с 1,5 млн. души и достига 5,5 млн. души или 21% за миналата година.

Малко по-разбита статистиката сочи, че с около милион повече са тези младежи на възраст между 15 и 24 г., попадащи в NEET. Става дума за 7.5 млн. души.

Страната с най-ниски показатели на NEET за хората от 15 до 24 г. е Холандия с 5.5%. Внушителните 36% пък се отчитат в Италия. За България този процент е 17.

Холандия е с най-добри данни и за младежите от 15 до 29 г. Там отново процентът е 5.5. На обратният полюс сме ние с 24,6%. Испания (21,1%), Ирландия (22%) и Италия (22,7%) са най-сериозните „мераклии“ да ни изместят от първата позиция.

Според доклада хората с по-ниска степен на образование е три пъти по-вероятно да попаднат в категорията NEET от тези, завършили висше образование. Рискът достига 70% са младите, които са с имигрантско минало, когато имат и здравословен проблем или някаква степен на инвалидност.