Ученици Училища

Първи полутест за новите учебни планове

Изпитите на седмокласниците тази година ще бъдат тест не само за прием в гимназия, а и за промените в учебните програми, настъпили след приемането на новия образователен закон през 2016 година.

Децата, които тази година завършват средно образование, ще държат тестовете си за средно училище при леко променени правила.

Първоначално Министерството на образованието и науката (МОН) планираше по-съществени изменения в теста, като основното беше учениците вече да не отговарят на въпроси само за изучаваното в седми клас, а за целия период на образованието си след четвърти клас. Родители и учители обаче протестираха с аргумента, че промяната не е оповестена достатъчно време предварително, разминава се с подготовката на децата и може да ги затрудни. Затова министерството промени първоначалното си предложение и измененията в тестовете тази година ще бъдат по-малко, като изпитът върху целия учебен материал ще важи за седмокласниците през 2020 година.

Една от промените на този етап е свързана с разделяне на изпитите в края на 7-и и на 12-и клас, които до този момент се полагаха на една и съща дата и това натоварваше училища и квестори. Тази година дванадесетокласниците по традиция ще държат матурите си в края на май, докато учениците от 7-и клас ще ги положат през юни. Сред причините за изтеглянето на изпитите е фактът, че с новите образователни промени учебната година за седмокласниците се удължава и те вече ще я завършват в края на юни, а не в средата, както досега. Техните изпити ще бъдат съответно на 17 юни по български език и на 19 юни по математика. Включва се и възможността по свое желание седмокласникът да държи допълнителен изпит по чужд език. От МОН твърдят, че дипломите на децата съгласно предварително заложения график ще бъдат готови на 3 юли и това няма да забави приема в гимназиите, който се състои от три класирания.

Оценките на децата вече няма да бъдат по шестобалната система, а приравнени в точки, като това важи както за изпитните резултати, така и за успеха им от дипломата. Най-ниският успех, с който един седмокласник може да бъде приет в гимназия, е 30 точки, което се равнява на две тройки в дипломата по основните балообразуващи предмети и резултат нула от матурите.

От просветното министерство съветват ученици и родители много стриктно да проверяват за коя паралелка какви предмети участват в образуването на бала и по колко се умножава резултатът от тях. Тъй като училищата вече могат сами да определят балообразуващите предмети не само на ниво школо, а и за отделна паралелка, може да се окаже, че детето има нужните резултати за съответното училище, но за друг клас. Заради това от регионалните управления по образование съветват децата и техните родители да не се притесняват и да записват повече желания, за да е сигурно, че ще се класират. Според шефката на софийското управление Ваня Кастрева дори и деца с изключително високи резултати е добре да пишат поне 10 желания, за да се избегне ситуация, при която да не бъдат приети и да чакат второ класиране.

Тази година ще има и промени, макар и не толкова съществени, в тестовете, така че според експерти е възможно резултатите да бъдат по-ниски. По този повод съветът към родителите е да избягват съпоставки с оценките от миналогодишните изпити, които са оповестени публично.

Самото кандидатстване ще започне, когато резултатите бъдат готови, и може да се извършва изцяло онлайн.Тази година седмокласниците отново ще трябва да положат изпита си в два модула, като вторият ще бъде трансформиращ преразказ. В първия модул, който представлява тест, влизат още няколко допълнителни учебни произведения, които не присъстваха досега. Това са „Вятър ечи, Балкан стене“ и „Стани, стани, юнак балкански“ на Добри Чинтулов, както и по една нова част от произведенията на Алеко Константинов „Бай Ганьо“ и „До Чикаго и назад“. В същото време отпадат задачите за вид и залог на глагола, видове подчинени изречения и фразеологизми, тъй като материалът за тях вече се преподава в по-горните класове. Изпитът отново ще бъде 150 минути – 90 за теста и 60 за преразказа.
От изпита по математика отпадат линейните параметрични уравнения и линейните параметрични неравенства, но се запазва съотношението на задачите по алгебра към тези по геометрия – 1:1.

Очаква се тази година битката за езикови паралелки и езикови гимназии да бъде по-оспорвана, тъй като министерството продължава с политиката си да намалява броя на профилираните паралелки и да увеличава този на професионалните. Миналата година това породи някои протести в градове, където единствената езикова гимназия се оказа с орязан брой паралелки, например във Враца. Приемът за новата 2019/2020 г. все още не е определен, но министерството продължава да изразява готовност да намалява езиковите класове, за да отговори на нуждите на бизнеса. Това може да вдигне минималния бал за прием в училищата, сочени като най-добри съгласно миналогодишните рейтинги.

За първи път тази година ще има и тест за оценяване на дигиталните компетентности след 10-и клас, който ще се проведе в периода от 10 до 14 юни. През следващата учебна година десетокласниците ще държат също матура по основните предмети, като тази по чужд език може да им донесе безплатен сертификат за ниво.

Източник: iconomist.bg