Институции

Първи младежки парламент в Народното събрание ще се излъчва на живо в интернет

От 13:00 до 16:00 часа на 5 февруари ученици от цялата страна ще могат да следят на живо в интернет от Зала „Изток“ в Народното събрание дискусиите на първия по рода ТийНЕТ Парламент, посветен на международния Ден за безопасен интернет.

Десет делегати, избрани с гласуване във Фейсбук и още 100 ученика от 6 средни училища ще дискутират и ще приемат Харта за онлайн правата и отговорностите на младите хора в България.

Делегатите, които ще участват в ТийНЕТ парламент са:

  • Благовест Дочев от Горна Оряховица
  • Борислава Динева от Дупница
  • Димо Йорданов от Сеново
  • Каролина Динева от Дупница
  • Лиляна Славова от Дупница
  • Марияна Стоянова от Бургас
  • Мартин Стефанов от Монтана
  • Мелиса Радиславова от Кубрат
  • Павлина Димитрова от Бургас
  • Цветомир Аврамов от Варна

Събитието се организира от Националния център за безопасен интернет със съдействието на парламентарната Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта и под патронажа на председателя на 41-ото Народно събрание г-жа Цецка Цачева, която ще открие младежкия парламент.

Както младите хора в залата, така и техните връстници в страната, които ще следят дискусиите онлайн, ще могат да задават въпроси към депутати, към заместник-министъра на образованието Милена Дамянова, председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, началника на Сектор „Трансгранична престъпност“ в ГДБОП Явор Колев, регионалния представител на Фейсбук Габриела Чех, представителя на европейската мрежа от центрове за безопасен интернет INSAFE Ханс Мартенс и към представителите на българския Център за безопасен интернет, координиран от Фондация „Приложни изследвания и комуникации и Асоциация „Родители“ с подкрепата на Програма „Безопасен интернет“ на Европейската комисия.

Международният Ден за безопасен Интернет се отбелязва за десета поредна година по инициатива на Програма „Безопасен интернет“ на ЕК и се организира от националните центрове за безопасен интернет. Той цели да ангажира обществеността с каузата за по-добра и безопасна интернет-среда за децата и младите хора. От първото си издание през 2004 година инициативата разшири многократно обхвата си, за да достигне до 100 държави в шест от седемте континента, включително и всички 27 държави членки на Европейския съюз. Тази година темата на Международния ден за безопасен Интернет е онлайн правата и отговорностите на младите хора.

Предаването на живо онлайн от Народното събрание ще се осъществи на специално създадения сайт, през който младите хора от цялата страна ще могат също да изпращат в реално време въпросите си към присъстващите в залата участници.

Основен спонсор на събитието е Виваком – член на Обществения съвет за безопасен интернет към националния Център за безопасен интернет.

Медиен партньор на събитието е Българска национална телевизия.