Първи европейски Ден за защита на децата от сексуална експлоатация онлайн

Първи европейски Ден за защита на децата от сексуална експлоатация онлайн

На 18 ноември за първи път се отбеляза общоевропейски Ден за защита на децата от сексуална експлоатация и сексуална злоупотреба под мотото “Без сиви зони в интернет”.

Коалиция от 30 организации от различни страни, сред които и Фондация “Приложни изследвания и комуникации” като координатор на българския Център за безопасен интернет, подписаха обща декларация. В нея те настояват да се вземат мерки срещу сексуалната експлоатация на деца, която не попада в правната дефиниция за детска порнография и която представлява “сива зона” от законова гледна точка.

Това са изображения и видеоматериали с деца, които ги показват в еротични или провокативни пози, но по същество представляват експлоатация със сексуална цел. Сексуализираното представяне на деца в интернет нарушава тяхното достойнство, правото им на защита на личните данни и създава риск за тяхната сигурност.

Подобни изображения циркулират свободно в интернет и на тях е много по-лесно да се попадне, отколкото на детската порнография, която е криминализирана в целия свят. Тези “сиви” материали допринасят и за ранната сексуализация на децата и за разпространяването на детската проституция.

Инициативата е на Центъра за защита на децата в Германия.

Източник: safenet.bg

Коментари във Facebook