Ученици

Първи глобени за фалшиви медицински бележки

Глоби от по 1000 лв на ученици бяха наложени от съда в Асеновград, като причина за това са представени медицински документи, информира вестник „Нов живот“.

С оглед на крехката възраст и чистото съдебно минало 3. Ж. и И. Т. са освободени от наказателна отговорност, но ще трябва да заплатят въпросната сума като глоба. Санкцията е наложена от Районния съд в Асеновград за това, че са се възползвали от неистински документ за извинение на отсъствия от клас в продължение на няколко дни. Съдът е категоричен, че става дума за умишлено представяне на такива фалшиви документи с цел въвеждане в заблуждение на служебни лица.

3. Ж. учи в Професионална гимназия „Цар Иван Асен II“, а И. Т. – в СОУ „Свети Княз Борис I“.

Миналата пролет прокуратурата в града на двайсетина километра от Пловдив засече стотици фалшиви медицински бележки, представени от ученици от различни училища в населеното място. Образувани бяха 40 възпитателни дела. Една част са извинявали отсъствията си с истински бележки, взети от личния лекар, но повечето си признаха, че са попълвали сами бланките, някои дори си имали и фалшиви печати.

В следствие на това от от РИО издадоха нареждане отсъствия по здравословни причини да бъдат извинявани само със съответния документ и прикрепено към него копие от амбулаторния лист от прегледа.

Предстои още гимназисти да се изправят пред съда. До момента обаче така и не е потърсена административна отговорност от класните учители, които са приемали без никакви „излишни“ въпроси фалшивите бележки. Повечето от тях са призовани като свидетели по делата срещу учениците им, информира още изданието.

Още по темата