Мнения

Първа копка на детска градина за деца от ромски произход

Кметът на Монтана Златко Живков направи първа копка за нова детска градина за ромчета в квартал „Кошарник“. Стойността на проекта е близо 1 милион лева, а забавачката ще бъде изградена с помощта на швейцарци до края на годината. 

Капацитетът на сградата ще бъде достатъчен да бъдат обхванати всичките близо 100 деца в квартала. В сегашната детска градина там има 84 момиченца и момченца. 

Строежът на сградата се изпълнява в рамките на проекта „Комплексен подход за ромско включване в община Монтана, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Родителите приветстваха идеята, а най-радостни бяха децата от ромската махала. Монтана е сред четирите областни града, защитили свой проект за по-добра интеграция на ромите, съобщава „24 часа“. Освен детската градина по швейцарския проект ще бъде направен културен център в квартал „Огоста“, ремонт на читалището в Габровница и кабинетите на здравните медиатори в поликлиниката в Монтана. 

Така ще се осигури по-лесен достъп до различни социални, административни, здравни и социални услуги на ромите. Финансирането на всичките дейности е 2 милиона 592 хиляди лева. От тях 1 милион 892 хиляди лева са осигурени от Конфедерация Швейцария, 334 хиляди лева – от република България и 346 хиляди лева – от община Монтана. Изпълнението на проекта трябва да приключи до края на февруари 2019 година.

Източник: novini.bg