Първа копка на детска градина за деца от ромски произход

Първа копка на детска градина за деца от ромски произход

Кметът на Монтана Златко Живков направи първа копка за нова детска градина за ромчета в квартал “Кошарник”. Стойността на проекта е близо 1 милион лева, а забавачката ще бъде изградена с помощта на швейцарци до края на годината.

Капацитетът на сградата ще бъде достатъчен да бъдат обхванати всичките близо 100 деца в квартала. В сегашната детска градина там има 84 момиченца и момченца.

Строежът на сградата се изпълнява в рамките на проекта “Комплексен подход за ромско включване в община Монтана, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Родителите приветстваха идеята, а най-радостни бяха децата от ромската махала. Монтана е сред четирите областни града, защитили свой проект за по-добра интеграция на ромите, съобщава “24 часа”. Освен детската градина по швейцарския проект ще бъде направен културен център в квартал “Огоста”, ремонт на читалището в Габровница и кабинетите на здравните медиатори в поликлиниката в Монтана.

Така ще се осигури по-лесен достъп до различни социални, административни, здравни и социални услуги на ромите. Финансирането на всичките дейности е 2 милиона 592 хиляди лева. От тях 1 милион 892 хиляди лева са осигурени от Конфедерация Швейцария, 334 хиляди лева – от република България и 346 хиляди лева – от община Монтана. Изпълнението на проекта трябва да приключи до края на февруари 2019 година.

Източник: novini.bg

Коментари във Facebook