Ученици

Пълен отличник в инвалидна количка не пропуска училището

10-годишно дете продължава да ходи на училище въпреки тежко прогресиращо заболяване. Момчето е пълен отличник в столичното 19-о училище, но сградата е почти недостъпна за него. Учители и ученици обаче са твърдо решени да променят този факт.

Всяка сутрин Диана носи сина си на ръце до класната стая. Явор Коцев страда от спинална мускулна атрофия – заболяване, при което се стига до пълно обездвижване. Въпреки трудния достъп до класната стая, Явор не се отказва от училище. Един от любимите му предмети е немски език. Идва на училище и заради приятелите. С Мартин например обсъждат важните неща в живота. „Моли ме за съвети, за гаджета. Той харесваше едно момиче и ме помоли за съвет”, разказва Мартин.

Преди година училището събира 9 хиляди лева за нова количка на Явор. Сега училището събира пари за външен асансьор, с който Явор ще стига до по-горните етажи, където ще учи в V клас.

„Всеки, който има моето заболяване, трябва да се радва, че има такива приятели”, категоричен е Явор. А приятелите му искат само едно – да се оправи, заедно да тичат, да карат велосипеди и да играят волейбол.

Училището организира благотворителен концерт на 18 април в помощ на Явор. 

Източник: btvnovinite.bg