Училища

Пуснаха парното в СУ, учебният процес се възстановява

Изключително ниските за сезона температури, връхлетели страната преди седмица, накараха местните подразделения на „Топлофикация“ да пусне парното в различни градове на България. Едно от местата, където това се случи най-напред беше София, но най-старият университет – Софийският нямаше възможността да се ползва с услугата.

Причина за това беше дългът от 1,2 млн. лева от учебното заведение към дружеството, напрупан от предния отоплителен сезон. Тъй като от ВУЗ-а не се разбраха със столичната „Топлофикация“, докато на други места в София вече се радваха на топлото, радиаторите в Алма Матер бяха ледени.

Това изпразни аудиториите и наруши учебния процес. От университета признават, че вината за конфузната ситуация е при тях, тъй като не са си платили сметките. Те обаче уточняват, цитирани от „Труд“, че причина за всичко това е орязаният им бюджет, който тази година беше с 14 млн. лв по-малък от предишния.

Проблемът с топлоподаването към СУ вече е решен. Радиаторите работят, тъй като двете страни се разбраха за разсрочено плащане на задълженията.