Мнения

Пускат закона за обсъждане до броени дни

Новият закон за предучилищното и училищно образование, който се пише вече близо 10 години и е претърпял преработки от три правителства, ще бъде представен за обществено обсъждане до две седмици, съобщава bTV.

За да не загубим европейски пари обаче, новият закон трябва да е готов до края на лятото и да влезе в сила от следващата учебна година.

Засега е сигурно едно – предучилищната подготовка няма да е задължителна за 4 годишните, което е предложение на кабинета „Борисов“.

„Имаме спор относно финансирането на училищата. Мисля, че по-точно и ясно трябва да разпишем външните оценявания“, коментира образователният министър Анелия Клисарова.

Учебното съдържание е едно от нещата, които трябва спешно да се променят, смятат учителите. Ранното отпадане от училище също е основен проблем на средното ни образование. Най-много ученици напускат класните стаи още в 5-6 клас, защото не успяват да наваксат с материала.

Според родителите, преди да се пише нов закон, трябва да бъде направен анализ на реалното състояние на образованието в момента. Една от идеите в новия проект е в програмите за 7 клас да бъдат заложени и часове по предприемачество.