Учители

Психотестове за учителите, родителите и учениците…!?

„Не ме плаши посещението при психиатър. Не ме плаши психотестът. Неприятно ми е, че по презумпция ме приемат за заплаха за децата”, споделя във фейсбук преподавател, който коментира въвеждането на психотестове за учителите. По думите му, по този начин и по презумпция, до доказване на противното, всички учители се приемат за психично неуравновесени и заплашващи живота и здравето на учениците, което е дискриминация по професионален признак, смята учителят.

Според него, по-полезно би било вместо на психотест, „учителите да бъдат изпращани на психотерапевт, с когото да релаксират от стреса, да им се оказва психологическа подкрепа, да се работи в група с цел заздравяване връзките с колектива”. Тези мерки биха били много по-продуктивни отколкото въвеждането на масови психотестове, които оскърбяват съсловието със една безсмислена масовост, която цели да „хване” петима с проблеми, като при това други сто бъдат „ощетени”.

Други преподаватели кометтираха в социалните мрежи, че имат сериозни съмнения за работната група и експертите, които биха провеждали тези тестове. В това те виждат опит за подигравка с педагозите и питат и настояват: „Каква ли заплата вземат тези експерти?!Да вземат те да минат тестовете първи!”

Тези тестове за учители трябва да са на входа за университетите, предлагащи обучение по учителските специалности, а не – след като си се изучил за учител, да ти кажат, че не ставаш, смята друг преподавател, оставил мнението си в коментар по темата.

Има и учители, които предлагат психотест за учениците, а не за учителите!

Според други пък, въвеждането на тестове за учители не е честно. И все пак част от колегията изразява съмнения в това, че действително съществуват и такива учители, които имат известни психологически и психическти проблеми и според тях, родителите трябва да съблюдават за това, за да са „сигурни, кой работи с децата им”!

Родители и ученици също за психопроверка! Лошото е, че са обещани нови работни места за такива експерти, смятат пък преподаватели, според които въвеждането на психотестовете е просто опит за изкуствено преборване на нивото на безработицата у нас!                                                                                 

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Източник: teacher.bg