Училища

Психолози ще обикалят училищата в страната

Eкип от психолози, които ще имат готовност за бързо придвижване из цялата страна, започва работа от 15 септември по разпореждане на просветния министър Сергей Игнатов, пише „Труд“.

Специалистите ще обръщат внимание и ще се занимават с деца в риск – от насилие в семейството, до напрежение в училищата или трагедия, в която са засегнати деца.

Групите ще са „районирани“, а членовете й са от големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас. В служебните им задължения ще влиза незабавното отзоваване при възникване на проблем. Сигналите могат да бъдат подавани както от училище, така и от родители, близки и от самото дете.

Проблемът с липсата на психолози в училищата е сериозен. В доста от учебните заведения няма щат, в други специалистите не могат да се сравят чисто физически с обема работа.

В министерството непрекъснато постъпвали сигнали, че педагозите често не могат да се справят с новите поколения и имали нужда от квалифицирана помощ.

Дава се и конкретен пример за все по-сериозно назряващ проблем. В някои по-бедни райони на страната, където доста от хората в работоспособна възраст са напуснали България, за да работят в чужбина, училищата все по-малко приличат на истински училища. За сметка на това учителите се превръщат в социални работници, които контролират оставените на баби и дядовци деца, раздават закуски и облекло. Експертите не се учудват на слабата подготовка на учениците там, отбелязва „Труд“.