Институции

Психолози с нова идея за овладяване на агресията в училищата

В училищата да се въведе система за ранно предупреждение за рискове в поведението на децата. Това предлагат членове на Дружеството на психолозите в България. Различни тестове още в 4 клас могат да покажат наличие на по-засилена импулсивност у детето и позволяват да се прецени дали то би станало агресивно или би имало склонност към зависимости, каза психологът Панайот Рандев.

По думите му сега има рязко увеличение на импулсивността още в ранна детска възраст, а липсват емоционални и социални умения. Работата с родителите на деца с проблемно поведение няма задължителен характер в България, но в много европейски държави тя е задължителна процедура и е безплатна, каза още Рандев. Психолозите настояват да се увеличи броя на часовете по психология в училище. Към момента часовете по психология за една учебна година са 50 пъти по-малко в сравнение с часовете по математика.

През последните две години броят на училищните психолози е намалял от 1184 на 1082, отбеляза Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България, пред БТА. Той добави, че между дружеството и Регионалния инспекторат по образование – София е подписан меморандум за сътрудничество и е бил обсъден съвместен проект за създаване на наръчник за алгоритъм за работата на психолозите в детските градини и училищата.

Източник: novini.bg