Ученици

Психолози: Поощрявайте първолака, но го учeте и да спазва правилата

Прекрачването на училище си е истинско изпитание както за родителя, така и за детето. Това е съвсем нов етап от живота на малчугана и ако не успее да се адаптира бързо, това ще да доведе до трудности в семейството.

Според експерти първолачето може да успее да се приспособи към новия режим напълно и за месец-два, но този период може да се окаже и доста по-дълъг и мъчителен. Понякога е добре дори родителите да се консултират с психолог. Как да помогнете на малчугана си, за да се чувства комфортно в училище? Всъщност точно тук ролята на родителите е изключително голяма, въпреки че ситуацията е стресова и за самите тях.

„Преходът към новия режим и училището може да е по-лесен, когато настроите детето положително към промяната. То трябва да знае, че го очаква нещо не само ново, но и добро за него. Затова акцентът не бива да е само върху отговорностите, които му предстоят“, обясни пред „Монитор“ психологът доц. Маргарита Бакрачева. Тя съветва родителите да обяснят на малкия човек, че пред него се отваря нов свят, изпълнен с нови приятелства.

Колкото и училищната среда да изисква преминаване към новия режим веднага, е нужно време за адаптация. Защото точно новият режим е най-труден за децата. Все пак доскоро са прекарвали деня си в градината, където играят и спят на обед.

Ако има възможност, е добре преди първия учебен ден бъдещият първолак да посети училището си и да опознае обстановката там. Затова и някои учебни заведения организират ден на отворените врати. Тогава родители и дечица може да получат отговори на всички въпроси, които ги интересуват.

Също така е много важно да не се допуска личностен конфликт. „Децата тепърва се опознават със съучениците си. Имайте предвид, че те все още са във възраст, в която не винаги знаят как да реагират в определена ситуация и са изключително емоционални. И ако родителят вижда промяна в поведението на първолака и това продължи по-дълго време, веднага трябва да обърне внимание“, коментира доц. Бакрачева. В противен случай детето няма да има желание да учи и ще е негативно настроено към училището. Първолакът трябва да бъде поощряван, но същевременно и че е важно да следва правилата. Добре е детето и да спортува, тъй като това е универсално средство за разтоварване на напрежението и намаляване на агресията. Също така помага за по-добра социализация.

„Но спортът трябва да е интересен на детето, то да е мотивирано, а не просто изискване на училище. То не бива да губи интерес към самата дейност“, обясни психологът.

Как самото дете да свикне, че трябва да учи?

Родителят трябва да създаде нагласа в детето, че е полезно за него да учи. Добре е да се наблегне на любимите му предмети, на нещата, които са му интересни. То не бива да неглижира институцията училище.

„Не бива да сме свидетели на това как родители и учители си прехвърлят топката и не работят в екип. Те трябва да са партньори“, каза още доц. Бакрачева.

Може да използвате и няколко вълшебни фрази: „Като отидеш на училище, ще намериш много нови приятели“, „Знаеш ли колко много нови неща ще научиш, вече ставаш по-голям“. По този начин малкият човек няма да изпитва страх. Също така може да превърнете избирането на раница и училищни принадлежности в истински празник. Може да са с

любимите му анимационни герои. Позволете му да избере само дрехите си за първия учебен ден, да се чувства уверено и комфортно в тях.

Признаци на лоша адаптация:

Детето е раздразнително, бързо се изморява
Вечер не може да заспи дълго време
Често се оплаква от учители или ученици
Не говори и е затворено в себе си
Не иска да контактува и да излиза
Не му се ходи на училище

Признаци на добра адаптация:

Детето е спокойно и се усмихва
Усвоява лесно учебния материал
Вечер заспива бързо и спокойно
Говори възторжено за времето, прекарано в училище – за учителите, съучениците
Става лесно сутрин

Съвети за родители

1. Не натоварвайте прекалено детето още в самото начало.

2. Не го записвайте на всевъзможни допълнителни занимания в училище и извънкласни дейности.

3. Не го критикувайте.

4. В никакъв случай не го сравнявайте с други деца.

5. Разговаряйте с детето, питайте го как се чувства в училище, има ли приятели, кои предмети са му приятни.

6. Запознайте го предварително с учебните му предмети.

7. Добре е да знае и колко време ще прекарва в училище, какво се очаква от него.

Източник: monitor.bg