Мнения

Психолог: Учителите са затормозени, а децата нямат социална зрялост

Ситуацията в детските градини е променена. От една страна, децата там нямат социална емоционална зрялост като поведение и речеви умения. От друга страна, учителите са силно затормозени.

Това заяви по Нова телевизия психологът Ани Владимирова, дни след като се разрази скандалът с бургаската детска градина „Брезичка“, в която беше записано как възпитателки крещят и посягат на децата. „Възпитателите имат нисък социален статус. Те вече не са обект на респект нито от страна на родителите, нито от страна на обществото. Това води до състояние на тревожност и те изгубват самоконтрол“, допълни психологът.

„Аз съм сигурна, че тези две учителки са се шокирали от това, което са видели от страни, че правят. Защото когато човек е в състояние на афект, той понякога не помни какво върши, има го и този момент. Така че би било полезно човек да се види отстрани. Целта е хората да променят поведението си и да си помогнат, и ако ти се видиш отстрани как загубваш самоконтрол, какво те провокира да се държиш така, ти можеш да го управляваш“, завърши Владимирова.

Директорката на столичната детска градина „Детски рай“ Мария Йорданова призова да се гледа на случилото се като на инцидент. „Не искам да гледам на това като на тенденция. Това не е практиката в детската градина. Това не може да бъде показател за нашата работа“, смята тя.

Източник: novini.bg