Ученици

Психолог: Учениците се бунтуват срещу системата!

Заплахи за бомби в училище има в почти всички големи градове и малко училища като цяло са се разминали със случай на телефонен тероризъм. Обикновено децата имат конкретен повод, но последните случаи показват, че не винаги това е така, коментира пред „Стандарт“ психологът Иван Игов.

„Ученици от елитни училища звънят и опразват училищата. Не става дума за проблеми ученици, а за спонтанен бунт срещу системата на образованието и училищната среда, която те припознават като своя. Това е единственото обяснение за мен“, казва още Игов.

„Условията в образователната ни среда са ужасяващи. Те не могат да бъдат оправени с някакви козметични закони“, смята психологът.

Той е категоричен, че вината не трябва да се прехвърля изцяло върху децата. Те по-скоро се нуждаят от разбиране.

„Много скоро предвиждам, че със средното образование ще се случи това, което стана с висшето. Всички, които могат, отиват да учат в чужбина. Никой не се опитва да погледне къде водим децата си всяка сутрин. Сгради за 300 деца, в които са натъпкани 1300, учителите гледат да отхвърлят урока и да си отидат и никой не се интересува от ученика“, отбелязва Игов.

„Провинилите се на практика ще получат по две наказания – от педагогическите комисии в общините и в училища, да не говорим за това, което ще им се случи вкъщи. Опасявам се, че след толкова много санкции ще последва още по-остра реакция“, завършва психологът.

Източник: Стандарт (връзка към интервюто)

Още по темата