Ученици

Психолог: Младите се смятат за безсмъртни

Темите стрес, тревожност, стратегии за справяне със стреса и негативните емоции, идентифициране и решаване на проблеми бяха дискутирани сред ученици от Езиковата гимназия в Хасково.

Осмокласниците участваха в среща-беседа, ръководена от психолозите Таня и Иван Ралеви от фондация „Идентичност“ – Пловдив. Те засегнаха теми, свързани с психичното здраве и емоционалните състояния на учениците, които участваха и в интерактивни игри. Гимназистите споделиха пред психолозите, че обичайно в тяхната възраст (14 години), момичетата и момчетата имат любовни проблеми. За такива тревоги споделиха и ученици от 8, 9 и 10 клас от Спортното училище „Стефан Караджа“ в Хасково, където също се провела сходна среща-беседа, разказа Иван Ралев.

По думите му младите хора в тази възраст се мислят за безсмъртни. Той поясни, че е важно да се научат да идентифицират проблемите в живота си, за да успяват да ги решат.

Срещите-беседи са под мотото „Младите хора и психичното здраве в един променящ се свят“. Инициативата е на Превантивно-информационния център към Младежкия център по повод Международния ден на психичното здраве – 10 октомври.

Това не е първата лекция на двамата психолози в Хасково. Преди около две години те гостуваха в Младежкия център, когато беше дискутирана темата за агресията.

Източник: haskovo.net